Stockholm – Skandinaviens Venedig?

På senare år har Sveriges huvudstad Stockholm även kallats Skandinaviens huvudstad. Detta med all rätt, då staden håller absolut världsklass när det kommer till kultur, nöje, sevärdheter, mat och dryck och allmänt uteliv. Stockholm har ett brett utbud av caféer och det är inte svårt att hitta ett café där det finns något att välja på för den som har gluten eller laktosintolerans och det finns även caféer som serverar helt veganska och ekologiska rätter. Oavsett var i staden du befinner dig så har du ett bra café inom gångavstånd.

Stockholm har många härligt genuina kaféer

Stockholm – möten för alla tillfällen

Det finns många bra caféer i Stockholm och det är lätt att hitta en favorit bland caféerna. Vetekatten mitt i centrum med små mysiga rumsavdelningar på olika våningsplan, Petite France prisbelönta fik på Kungsholmen med sina härliga bakelser och Gunnarssons konditori på Söder är en klassiker att besöka för en kopp kaffe. Vill man besöka en grön oas är Café Blå porten ett hett tips, direkt bredvid Abba museet går man in genom den vackra blå porten och kommer in på en härlig innergård. Tar en promenad ut till Djurgården, där hittar man Rosendals trädgård med deras café och delikatessbutik.

Caféerna ligger tätt i Stockholm och det kan vara svårt att välja vilket man ska gå in på. Det finns både franchisekedjor som Waynes Coffee och Espresso House liksom de lite mindre fiken med mer personlig stil på inredning och utbud av bakverk och dryck. Många caféer erbjuder lättare lunch och även afternoon tea på söndagarna vilka brukar vara välbesökta. Det kan vara bra att beställa bord för att vara säker på att få en plats. Café 60 på Vasagatan ligger nära till hands efter en shoppingrunda i butikerna i området.

Nyttiga alternativ överallt

Stockholm är utan tvekan en av de städerna i världen som har varit snabba med att haka på de senaste årens tydliga trend inom hälsa och träning. Därför är det heller inte så konstigt att det är enkelt att hitta nyskapande och gröna rätter på restauranger i Stockholm om du är ute efter ett fräscht och nyttigt alternativ. Trädgårdscaféet på Ulriksdals slott i Solna erbjuder säsongsinriktade rätter, fik som inriktar sig på Raw food, veganism och vegetariskt har hakat på trenden att servera nyttigare alternativ.

Oavsett om du letar efter sallader, fräscha pastarätter, en smakrik köttbit eller bara något lätt att tugga på, hittar du det garanterat bland alla trevliga och fint belägna kaféer runt om i Stockholm. Alternativ för laktos och glutenallergiker börjar komma mer och mer. Caféer där man serverar glutenfritt bröd och laktosfritt som sojamjölk eller havremjölk är glädjande för alla allergiker som nu har fler härliga fikaplatser att välja på. Man kan lugnt säga att det finns att välja mellan när det kommer till trevliga fikastunder i denna vackra stad.

Upptäck allt Stockholm har att erbjuda

Stockholm har sin charm året om, men blir lite extra magiskt under de varmare månaderna då alla kaféer och lunchställen öppnar upp sina uteserveringar. Dessa bjuder in till magiska vyer och trevliga miljöer. Med ett stort utbud av fräsch och nyttig mat från alla världens hörn passar de flesta ställena lika bra som platser för avkoppling med vänner som för affärsmöten i en lite annorlunda miljö. Ge dig ut och upptäck alla platser i denna pärla till stad tillsammans med någon du tycker om!

En annan svensk stad som har mycket att erbjuda i matväg är Visby, Gotland. Varje år besöker 600 000 turister den charmiga, lilla ön och en förklaring är Visbys rika matkultur som bjuder på kulinariska upplevelser utöver det vanliga.