Utbildning till bagare och konditor

Bakning är en populär fritidssyssla just nu precis som spelautomaterpånätet. TV-kanalerna översvämmas av olika program där folk bakar och många är intresserade av det klassiska hantverket. På senare år har det skett en kraftig ökning i antalet sökande till de olika grundutbildningarna inom bageri och konditori. På utbildningen får man kunskaper om själva yrket men även om administrationen bakom ett bageri. Med en utbildning som bagare och konditor kan man jobba på bagerier, konditorier och caféer. Det har också blivit allt vanligare att restauranger anställer bagare. Många bagare och konditorer driver dessutom egna företag. Men hur får man en utbildning?

Utbildning till bagare och konditor gör att man kan jobba på bageri

Utbildning på gymnasiet är vanligast

Det allra vanligaste sättet att bli bagare och konditor är genom att gå restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet och välja bageri-inriktning. En sådan utbildning omfattar vanligtvis tre läsår och kan genomföras på ungefär 30 av Sveriges gymnasier. I utbildningen lär man sig vad som krävs för att jobba som bagare eller konditor, samt förstås hur man bakar bröd och kakor. Kunskap om råvaror, hygien och olika hantverksmetoder är en central del av utbildningen. På vissa gymnasier erbjuds dessutom undervisning i entreprenörskap och hur man driver sitt eget bageri eller café.

Om man är lite äldre, men inte har gått restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet, är det svårare att utbilda sig till bagare. Problemet är nämligen att det inte finns några kompletta bagarutbildningar för vuxna i Sverige. Det finns dock några möjligheter. Ett sätt är att lära sig grunderna genom att gå en bageri- och konditoriutbildning vid en komvux-skola. Det statliga bemanningsföretaget Lernia har också utbildningar, men bara ett fåtal elevplatser. En annan möjlighet är förstås att gå en utbildning utomlands.

Utbildningar för personer som redan är bagare

För personer som har gått restaurang- och livsmedelsprogrammet och har bagarutbildning finns det en hel del påbyggnadsutbildningar. Man kan till exempel gå en yrkeshögskoleutbildning som bygger vidare på grundutbildningen. På en sådan utbildning fördjupar man sina kunskaper inom bageri och konditori. Utbildningen innehåller mycket praktik och eleverna har möjlighet att specialisera sig på det de är intresserade av. På yrkeshögskoleutbildningarna har man dessutom möjlighet att avlägga gesällprov. Det är ett prov där man får testa och dokumentera sina kunskaper. Om man godkänns får man ett officiellt gesällbrev.

Om man inte vill eller kan gå en hel utbildning finns det även kortare specialkurser som ger kunskaper i speciella ämnesområden. Det kan till exempel röra sig om kurser i choklad eller desserter. På sådana kurser är det inte ovanligt att lärarna är internationella experter som delar med sig av sin expertis. Även branschorganisationerna anordnar kurser som lär ut kunskaper i ämnen relaterade till bageri och konditori. De kurserna är endast öppna för medlemsföretagen och ger undervisning i bland annat marknadsföring och företagande.

Bagare är ett framtidsyrke

Bakning är inne just nu och allt fler väljer en utbildning inom bageri och konditori. Lättast blir man bagare genom att gå restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet och inrikta sig på bageri. För personer som redan är bagare och har erfarenhet av branschen finns det påbyggnadsutbildningar. Bagare är ett framtidsyrke och det beräknas att det kommer att råda brist på dem i framtiden. Om man gillar bakning och inte har något emot väldigt tidiga morgnar är det värt att ge bagaryrket ett försök.