Jobba på café

Last modified date

Att jobba på café är något som lockar många. Det finns flera olika titlar bland de som arbetar på ett café och här kommer en kort genomgång på dem.

Cafébiträde

Ett cafébiträde jobbar på ett café och kan arbeta med varierande uppgifter. Det kan vara allt ifrån att stå i kassan till att servera gäster till att förbereda mat och bakverk inför försäljning till att diska. För att jobba som cafébiträde krävs ingen särskild utbildning, men många arbetsgivare kräver gymnasieexamen och det kan vara användbart att ha gått hotell- och restauranglinjen.

Konditor

En konditor jobbar på ett café eller ett bageri med att framställa och baka olika bakverk och matbröd som sedan går till försäljning. För att jobba som konditor krävs det att du minst ska ha gått bageri- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet eller har gått en liknande utbildning i vuxen ålder.

Bagare

En bagare jobbar på ett café eller ett bageri med att baka och tillverka bröd som sedan går till försäljning. För att jobba som bagare krävs det att du har gått gymnasiet med inriktning på bageri och konditori och det kräver att du går en lärlingsutbildning. I vissa utbildningar får du göra ett gesällprov.

Barista

En barista jobbar på ett café med kaffe i olika former. Baristan är den som hanterar caféets olika maskiner som framställer kaffe och har kunskap om kaffebönor,rostningar och blandningar. En del baristor har liknande uppgifter som ett cafébiträde har. Många arbetsgivare har inga särskilda utbildningskrav eftersom utbildningen av baristor oftast sker på plats.

Kassabiträde

Ett kassabiträde kan ibland också kallas för kassapersonal och jobbar med att ta betalt av kunderna och registrera deras köp. För att jobba som kassabiträde krävs en grundläggande gymnasieexamen och helst ska du ha läst ekonomi eller administrationsprogrammet.

ivadmin