Var kommer kaffekulturen ifrån?

Last modified date

Det är inte bara i Sverige som kaffefantasterna har rotat sig sedan urminnes tider. Fika förekommer även på andra håll i världen och finländerna dricker ännu mer kaffe än svenskarna. Olika länder har olika sätt att fika eller inta sitt kaffe på och från början kommer faktiskt kaffekulturen från Etiopien där kaffe började tillagas för över 2000 år sedan. Låt oss gå in mer på djupet av varifrån kaffekulturen faktiskt kommer ifrån.

Början

För ca 2000 år sedan upptäckte etiopierna en buske på en bergstopp som hade bär som getter åt ifrån. Bären gjorde att getterna började uppföra sig lite egendomligt och var väldigt pigga och glada. Man tog då vara på bären och upptäckte att även människor som åt av dem blev piggare.

Från början kokade man dock inte kaffe utan blötlagde bären i vatten och drack av. Senare kom man på själva kaffekonsten och krossade bären för att blandade de med fett. Ännu senare började man rosta kaffebönorna och sedan koka kaffe på dem.

När kaffet kom till Europa

Kaffe kom inte till Europa förrän på 1600-talet när handeln blomstrade och folk reste världen runt för att samla in saker från andra delar av världen. När den först kom ansåg man den nästan som en religiös dryck medan den sedan blev en mer social dryck. Idag kan den jämföras med vin som man dricker för att socialisera. Vill du köpa riktigt goda viner till din nästa middag behöver du inte gå till Systemet längre utan kan köpa dem på Vinoteket online, och kanske sedan avsluta middagen med något gott kaffe.

Det var inte förrän under andra halvan av 1600-talet som kaffet kom till Sverige. Dessförinnan hade kulturen brett ut sig både i Venedig och i Ungern. Där öppnade riktiga kaffehus, men då var de främst till för män som ville samtala med varandra över en kopp och läsa tidningar. Inte förrän långt senare började det talas om kafferep med damer som bakade sju sorters kakor till.

Unika kaffekulturer idag

Om andra länder tycker vår svenska fika är unik så kanske du inte har hört talas om andra länders unika kaffekulturer. Bland annat i Japan så har man ett speciellt sätt att inta sitt kaffe på. Där dricker man både kallt och varmt kaffe. Japanerna har till och med uppfunnit en speciell och långpipig kaffekanna. Man har även en speciell teknik för att hälla upp kaffet – Pour over och hand drip.

I Grekland antar man Bonds uttryck ”Shaken, not stirred” även på kaffe.

kalle