Om caféer

Svenska caféerSvenska caféer

Utländska caféerUtländska caféer

Om caféer

Ett café kan kallas för många olika saker. Ett fik, kaffehus eller ett konditori är några exempel på det. Stavningen av ordet café kan variera och i det svenska språket kan det också stavas kafé. Men det som alla ord har gemensamt är att de beskriver den sorts lokal och verksamhet som säljer bakverk och kaffe. Man kan äta och dricka det på plats eller ta med sig hem.

Caféets historia

Den tidigaste dokumentationen av ett café hittar vi i 1400-talets Mekka som är en stad som ligger i Saudiarabien. Efter att det första kaffehuset hade öppnat i Mekka tog det inte lång tid för liknande verksamheter att öppna runt om i arabvärlden. På 1500-talet i Istanbul öppnades ytterligare ett café. Caféer var vid den här tiden en viktig samlingspunkt för att träffas över en kaffe, diskutera politik, byta handelsvaror, spela spel som backgammon och schack och lyssna på musik. Eftersom caféer blev ett ställe där många människor samlades för att diskutera politik och för att dricka så ansåg imamer att det var ett problem, vilket ledde till att kaffehus blev förbjudna mellan 1512 och 1524.

Det dröjde dock fram till slutet av 1600-talet innan den första europén besökte ett kaffehus. Fransmannen Jean Chardin besökte Persien och ett flertal av de caféer som fanns där. Han beskrev caféer som något som till en början främst besöktes av överklassen men som på senare tid hade blivit mer folkligt.

Det var också på 1600-talet som kaffet tog sig utanför det ottomanska riket, vilket gjorde att det började etableras liknande kaffehus runt om i Europa. Europas allra första kaffehus öppnades i Venedig år 1640. Tio år senare, alltså år 1650 öppnades ett café i Oxford, år 1677 öppnades ett i Hamburg och år 1685 öppnades ett café i Wien.

Efter att det första caféet öppnade år 1650 i England fortsatte trenden att spridas runt om i Storbritannien. I Oxford hittar vi bland annat Queen’s lane coffee house som har varit verksamt sedan år 1654. Londons första café öppnades av samma man som öppnade det första caféet i Oxford.Han hette Harutiun Vartian och var från Armenien.

Harutiun Vartian var också den som öppnade Paris första café år 1672 och höll länge i kaffemonopolet i Paris. Men det togs över av Procopio Cutò som i sin tur öppnade Cafe procope som blev en viktig mötesplats under den franska upplysningen. Volataire, Denis Diderot och Rosseou var några som samlades på caféet och det var där som världens första encyklopedi uppfanns. Caféet finns bevarat än idag. Det var på 1600-talet som allt fler caféer började att öppnas runt om i Europa men det skulle dröja något tills att caféer började öppna i Sverige.

Det var italienska emigranter som tog med sig kaffet och olika bakverk till USA och öppnade USA:s första café i Boston år 1676.

Caféernas historia i Sverige

Caféer är något som det kryllar av i Sverige idag och finns nästan på alla orter runt om i hela landet. Men det har de inte alltid gjort.

Det var i början på 1700-talet som det allra första caféet öppnades i Sverige. Det är tack vare att kaffet började att importeras hit upp i slutet på 1600-talet som efterfrågan på kaffet ökade.Det allra första kaffehuset i Sverige öppnades någonstans i Stockholm i början på 1700-talet.

Det finns inte dokumenterat exakt var det var men om vi går lite framåt i tiden finns ett av Sveriges första caféer i gamla stan. I lokalerna hade det tidigare funnits ett värdshus, men år 1785 öppnades där ett café som än idag är i drift och heter Sundbergs konditori.

På 1800-talet blev de svenska caféerna allt mer populära i och med att man på dessa ställen, som då kallades för schweizerier, serverade alkohol och kaffe. Namnet kommer från att invandrare från Schweiz tog med sig bakverk och kaffe och öppnade liknande verksamheter som fanns i Schweiz.

Men det ord du kanske känner igen mer som en synonym till café är konditori som kom från tyskans Konditorei som också kom på 1800-talet.

Det dröjde ytterligare ungefär 100 år tills att caféer började att etablera sig allt mer runt om i Sverige och det var nu som vår fikakultur började att ta fart på riktigt. Det var också i början på 1900-talet som några av Sveriges största caféer grundades. Till exempel Vete-Katten i Stockholm, Fahlmans konditori i Helsingborg och Bergs konditori i Vetlanda som alla öppnade någonstans mellan 1914 och 1928. De är fortfarande i drift och är än idag populära caféer bland besökare.

Men något som gör att Sverige skiljer sig från resten av världen när det kommer till caféer är att de är lika vanliga i småstäder som i större städer. I början på 1900-talet var caféer något som det fanns mest av i större städer i Europa. Men här i Sverige har caféer alltid varit en viktig samlingspunkt oavsett storleken på orten.

För kvinnor blev caféer extra viktiga. Det var med uppkomsten av caféer som kvinnor fick ett ställe att samlas för att umgås och diskutera. På andra ställen i Europa var caféer främst mansdominerade.

Jobba på café

Att jobba på café är något som lockar många. Det finns flera olika titlar bland de som arbetar på ett café och här kommer en kort genomgång på dem.

Cafébiträde

Ett cafébiträde jobbar på ett café och kan arbeta med varierande uppgifter. Det kan vara allt ifrån att stå i kassan till att servera gäster till att förbereda mat och bakverk inför försäljning till att diska. För att jobba som cafébiträde krävs ingen särskild utbildning, men många arbetsgivare kräver gymnasieexamen och det kan vara användbart att ha gått hotell- och restauranglinjen.

Konditor

En konditor jobbar på ett café eller ett bageri med att framställa och baka olika bakverk och matbröd som sedan går till försäljning. För att jobba som konditor krävs det att du minst ska ha gått bageri- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet eller har gått en liknande utbildning i vuxen ålder.

Bagare

En bagare jobbar på ett café eller ett bageri med att baka och tillverka bröd som sedan går till försäljning. För att jobba som bagare krävs det att du har gått gymnasiet med inriktning på bageri och konditori och det kräver att du går en lärlingsutbildning. I vissa utbildningar får du göra ett gesällprov.

Barista

En barista jobbar på ett café med kaffe i olika former. Baristan är den som hanterar caféets olika maskiner som framställer kaffe och har kunskap om kaffebönor,rostningar och blandningar. En del baristor har liknande uppgifter som ett cafébiträde har. Många arbetsgivare har inga särskilda utbildningskrav eftersom utbildningen av baristor oftast sker på plats.

Kassabiträde

Ett kassabiträde kan ibland också kallas för kassapersonal och jobbar med att ta betalt av kunderna och registrera deras köp. För att jobba som kassabiträde krävs en grundläggande gymnasieexamen och helst ska du ha läst ekonomi eller administrationsprogrammet.

Caféer i Sverige

Att vi har en stark fikakultur i Sverige är inte någon hemlighet. På nästan varenda ort i Sverige finns det ett café där ortens invånare samlas för att mötas över en kopp kaffe och ett valfritt bakverk. Med det ger vi ljus till några av, enligt White guide, Sveriges bästa caféer.

Fosch Artisan Pâtisserie

I Stockholm hittar vi det café som under 2019-2020 blev utsett till årets bästa café. Deras bakverk är anpassade efter de svenska säsongerna och är ekologiska.

Conditori Nordpolen

I Vara hittar vi Conditori Nordpolen som var ett av Sveriges första caféer, som etablerade sig redan år 1903. Caféet erbjuder klassiska bakverk som består av både bakelser, småkakor och tårtor.

Berzelii Choklad

I Göteborg hittar vi Berzelii choklad och som namnet förtäljer så har caféet specialiserat sig på choklad. Här säljs kakor, bakelser, tryfflar och dryck med smak och guldkant av choklad men också enklare maträtter.

Flickorna Lundgren på Skäret

I Skåne hittar vi caféet Flickorna Lundgren på Skäret som varit ett populärt sommarcafé sedan år 1938.

Bergstugan Fröå gruva

I Åre hittar vi Bergstugan Fröå gruva. Här kan du njuta av goda våfflor efter att ha spenderat dagen i skidbacken eller njutit av naturen. Förutom våfflor finns det hembakt fikabröd och kaffe på menyn.

Cafétrender

Bland de caféer som finns i Sverige idag kan man se att det finns en del trender som gör våra caféer unika.

Sommarcaféer

Ett sommarcafé är den typen av café som enbart har öppet under sommaren. Ibland kan dessa caféer ha öppet under andra högtider. Till exempel vid jul då de serverar julbord. Många av dessa caféer ligger på landsbygden, vilket är anledningen till varför de enbart har öppet på somrarna. Det är då som svenskarna är på semester och är ute på vägarna. Inför varje sommar brukar tidningarna göra guider över de sommarcaféer som finns och varför du ska besöka dem. Det är särskilt vanligt med sommarcaféer på populära orter dit turister kommer på somrarna. Till exempel Gotland och Öland.

Hållbart och veganskt

En annan sak som har blivit allt mer viktigt både bland caféägarna och för kunderna är att de ska vara hållbara. Allt fler caféer blir Kravmärkta, vilket innebär att de har råvaror och livsmedel som är hållbara och ekologiska. En annan trend är att det finns fler caféer som enbart säljer bakverk som är veganska, vilket innebär att de inte innehåller några produkter som kommer från djur.

Utländska caféer

Svenskar älskar kaffe och att fika så mycket att när vi är utanför Sveriges gränser så kollar vi genast var det närmsta caféet ligger och vilka som är mest värda vårt besök. Med det ger vi ljus på några av världens bästa caféer.

Ki café

I Japans huvudstad Tokyo finns det ett flertal caféer värda ett besök. Ett som ofta omnämns som världens bästa är Ki café. Här kan du i en lugn, minimalistisk miljö avnjuta en god kopp kaffe och kreativa bakverk.

The barn

I Tysklands huvudstad Berlin hittar vi ett café som blivit hyllat av kaffeexperter världen över. Caféet heter The barn och har specialiserat sig på kaffe, men de säljer också en del bakverk och bröd.

Café Mollien

I Frankrikes huvudstad Paris och i en av landets mest besökta sevärdheter Louvren hittar vi Café Mollien. Här får du förutom gott kaffe och goda bakverk en fantastisk utsikt.

Patent coffee

På Manhattan i New York hittar vi Patent coffee som på dagtid säljer kaffe och fikabröd men som nattetid förvandlas till en nattklubb.

28 café

I Portugals huvudstad Lissabon hittar du 28 Café. Det som gör detta café unikt är att det ligger i en spårvagn. Caféet är en hyllning till stadens elektriska spårvagnar. Här kan du äta mat, dricka kaffe och njuta av miljön.

Dreamy camera café

Ett annat unikt café för sin miljö är Dreamy camera café som finns i Sydkorea. Caféet är format som en kamera.

Caffè Gambrinus

I Neapel,, Italien hittar vi ett historiskt café som heter Caffè Gambrinus. Caféet har funnits sedan år 1860 och här kan du njuta av gott kaffe i en miljö som känns lyxig.

Nordiska caféer

Fikakulturen må vara starkast i Sverige, men våra grannländer har också några riktigt bra och populära caféer.

Kaffebrenneriet

I Norges huvudstad Oslo hittar vi Kaffebrenneriet som är ett populärt café och som namnet förtäljer så säljer de riktigt bra kaffe. Men förutom kaffe har de ett stort urval av bakverk och maträtter som du kan njuta av i en mysig miljö. Kaffebrenneriet har funnits sedan 1994 och har idag ett flertal caféer runt om i Norge.

Cafetoria roastery

I Finlands huvudstad Helsingfors hittar vi Cafetoria roastery. Deras kaffe har ett flertal gånger blivit nominerat till fina priser. Förutom att de har bra kaffe har de olika bakverk och erbjuder frukost.

Frede & Vester’s

I Danmarks huvudstad Köpenhamn hittar vi Frede & Vester’s. Caféet serverar både kaffe, fikabröd och mat. Deras kaffe är helt ekologiskt och caféet jobbar hårt för att deras råvaror och livsmedel ska vara så hållbara som möjligt. Förutom gott kaffe och goda bakverk så uppskattas den färgglada miljön.

Emilie and the cool kids

På Island och i dess huvudstad Reykjavik hittar vi ett populärt café som heter Emilie and the cool kids. I en mysig miljö kan du äta goda kakor, bullar och dricka gott kaffe.

Om du har frågor går det bra att kontakta oss via formuläret.

Allt om caféerAllt om caféer

kalle