Om caféer

Last modified date

Ett café kan kallas för många olika saker. Ett fik, kaffehus eller ett konditori är några exempel på det. Stavningen av ordet café kan variera och i det svenska språket kan det också stavas kafé. Men det som alla ord har gemensamt är att de beskriver den sorts lokal och verksamhet som säljer bakverk och kaffe. Man kan äta och dricka det på plats eller ta med sig hem.

Caféets historia

Den tidigaste dokumentationen av ett café hittar vi i 1400-talets Mekka som är en stad som ligger i Saudiarabien. Efter att det första kaffehuset hade öppnat i Mekka tog det inte lång tid för liknande verksamheter att öppna runt om i arabvärlden. På 1500-talet i Istanbul öppnades ytterligare ett café. Caféer var vid den här tiden en viktig samlingspunkt för att träffas över en kaffe, diskutera politik, byta handelsvaror, spela spel som backgammon och schack och lyssna på musik. Eftersom caféer blev ett ställe där många människor samlades för att diskutera politik och för att dricka så ansåg imamer att det var ett problem, vilket ledde till att kaffehus blev förbjudna mellan 1512 och 1524.

Det dröjde dock fram till slutet av 1600-talet innan den första europén besökte ett kaffehus. Fransmannen Jean Chardin besökte Persien och ett flertal av de caféer som fanns där. Han beskrev caféer som något som till en början främst besöktes av överklassen men som på senare tid hade blivit mer folkligt.

Det var också på 1600-talet som kaffet tog sig utanför det ottomanska riket, vilket gjorde att det började etableras liknande kaffehus runt om i Europa. Europas allra första kaffehus öppnades i Venedig år 1640. Tio år senare, alltså år 1650 öppnades ett café i Oxford, år 1677 öppnades ett i Hamburg och år 1685 öppnades ett café i Wien.

Efter att det första caféet öppnade år 1650 i England fortsatte trenden att spridas runt om i Storbritannien. I Oxford hittar vi bland annat Queen’s lane coffee house som har varit verksamt sedan år 1654. Londons första café öppnades av samma man som öppnade det första caféet i Oxford.Han hette Harutiun Vartian och var från Armenien.

Harutiun Vartian var också den som öppnade Paris första café år 1672 och höll länge i kaffemonopolet i Paris. Men det togs över av Procopio Cutò som i sin tur öppnade Cafe procope som blev en viktig mötesplats under den franska upplysningen. Volataire, Denis Diderot och Rosseou var några som samlades på caféet och det var där som världens första encyklopedi uppfanns. Caféet finns bevarat än idag. Det var på 1600-talet som allt fler caféer började att öppnas runt om i Europa men det skulle dröja något tills att caféer började öppna i Sverige.

Det var italienska emigranter som tog med sig kaffet och olika bakverk till USA och öppnade USA:s första café i Boston år 1676.

ivadmin