Ilar tänderna när du dricker varmt och kallt? Det finns hjälp!

Kan du inte njuta av det goda kaffet eller den iskalla drycken? Hela tiden kommer det där ilandet tillbaka i tänderna! Ilningar i tänderna gör inte bara ont, det är obehagligt och gör att man till slut undviker att äta och dricka på det sätt man tycker är gott – men det finns hjälp! Ilande tänder och tandhalsar går att fixa!

Ilningar i tänderna

Pågående ilningar i tänderna är begränsande och störande. Det kan finnas olika anledningar till ilningar, det kan vara känsliga och exponerade tandhalsar eller så kanske man behöver laga tänderna. Att det ilar är inte så farligt, men det betyder att något behöver åtgärdas och du bör gå till din tandläkare för att kontrollera vad det kan vara. Om det är ett hål eller en spricka och du inte gör något åt det kan det förvärras. Om det ilar ändå och du inte hittat någon lösning behöver du göra det tillsammans med tandläkaren.

Ilningar kan starta när en känslig yta utsätts för kyla, värme, luft eller när någonting kommer emot den. Oftast är det en öppning i den skyddande emaljen som gör att det blir direktkontakt mot nerverna i tanden.

Ilningar kan förhindras

Hur tar jag bort ilningarna? Om du inte har hål i tanden utan den istället har känsliga tandhalsar kan du bli hjälpt mycket enkelt. Det finns bra produkter och en av de allra bästa är den kliniskt testade produkten Gum SensiVital. Du kan använda Gum SensiVital tillsammans med din tandkräm. Denna innehåller kaliumnitrat och blockerar varje mikroskopisk kanal som leder in mot nerven i tanden. Gum SensiVital är långtidsverkande och är förebyggande. Den stärker emaljen på ett utmärkt sätt och hjälper till att stoppa kariesangrepp. På plussidan finns också att den inte innehåller någon alkohol och känns fin att använda. Du kommer att kunna dricka hett kaffe på de finaste kaféerna och iskallt vatten när du vill.

Gå igenom skaderisker

Man kan bidra till ilningar själv. Ett exempel är att man borstar tänderna med en hård tandborste och skadar tandköttet så att tandhalsarna lämnas nakna. Detta kan skapa riktigt obehagliga ilningar. Tandköttet ska skydda vissa delar av tanden just för att den delen är känslig. Hål i tänderna är inte alltid skälet till ilningar, men man kan få ilningar efter att en lagning är utförd. Detta har dock sina naturliga förklaringar eftersom tandläkaren har borrat och slipat och arbetat nära tandens nerver. Om du gnisslar tänder på nätterna så kan nedslitningen av tänderna skapa känslighet eller om något annat fräter på tänderna. Inflammationer kan också göra att tänderna ilar, men detta kan din tandläkare omedelbart se. Sist men inte minst ska du sköta om dina tänder varje dag.

Be tandläkaren kontrollera dina gamla fyllningar som kan vara otäta och inte täpper till hålet ordentligt, vilket då skapar ilningar. Tandläkaren kan byta ut fyllningsmedlet mot nytt och se till att det är igenfyllt. Detsamma gäller sprickor som kan uppstå av olika orsaker och behöver åtgärdas.

kalle