Sälj ditt café

Last modified date

Cafébranschen kan vara svår att lyckas inom och nu under coronapandemin har många haft problem med att hålla öppet på grund av restriktionerna. När verksamheten inte går bra kan det ibland vara bäst att sälja den och i stället satsa på något nytt som ger högre lönsamhet eller mer tillfredsställelse i livet. Med rätt rådgivning och förberedelser kan du avyttra din verksamhet på ett positivt sätt och snabbt få en bättre ekonomi.

En viktig del i att sälja en verksamhetslokal är att genomföra en grundlig flyttstädning. Hos https://qleano.se/ kan du få snabb assistans med flyttstädning och flytthjälp. Du kan också få en visningsstädning om du har planerat att sälja lokalen och verksamheten tillsammans, och vill visa upp ditt café för hugade spekulanter. När ditt café ger ett rent och fräscht intryck har du en större chans att göra en god vinst vid försäljningen.

Caféet som mötesplats

Caféer har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1400-talets Saudiarabien. Här öppnades det första kaffehuset i dåtidens Mecka, vilket följdes av många fler liknande verksamheter i övriga arabvärlden. Caféet var en viktig mötesplats där många träffades för att diskutera politik, spela spel, byta handelsvaror och lyssna på musik.

I början på 1700-talet öppnades det första svenska caféet som ett resultat av att kaffe började importeras till Sverige under 1600-talet. De svenska kaffehusen blev allt mer populära och kallades på 1800-talet för schweizerier, vilket kom sig av att schweiziska invandrare tagit med sig sina kaffedrycker och bakverk och öppnat verksamheter i Sverige.

Egen caféverksamhet

Om du har drivit ditt eget café har du säkert försökt förbättra verksamheten på alla sätt, genom att exempelvis välja rätt inredning och färger till dina lokaler. När du säljer din verksamhet är det bra att ha lagt ner en hel del arbete på lokalens utseende, då det kan leda till en större vinst. Att använda sig av färgpsykologi är ett effektivt sätt att hitta rätt målarfärg och inredning. En professionell målning är förstås också viktigt för att caféet ska locka många besökare och för att det även ska bli lönsamt att sälja verksamheten vidare i framtiden om det behövs.

Vidare mot nya drömmar

Frida Hauge har under ett par år drivit ett framgångsrikt café i Falkenberg. Hon har haft en väldigt trevlig upplevelse i att driva sin verksamhet, men känner att det nu är dags att följa sin passion och sälja verksamheten. Konst är hennes stora intresse och jobbet med caféet har flyttat skapandet i skymundan. När hon fick lite semester kom hennes passion för måleriet snabbt in i livet igen, och hon förstod då att det var konsten hon borde satsa på.

Många har haft problem med att få företag i restaurangbranschen att bli lönsamma under pandemin, men Frida upplevde inte detta. Hennes familj hjälptes åt med jobbet, vilket höll nere personalkostnaderna. För att bevara lokalens historik har hon skrapat fram nio lager av papper och tapet på väggarna i caféet, tills hon kom till det ursprungliga tapetlagret med grekiska mönster från 1800-talet. Med flyttstädning och en rejäl renovering av lokalerna har Frida Hauge nu stora förhoppningar om att hitta rätt köpare.

kalle