Fika på café

Last modified date

Att fika är något av en favoritsysselsättning hos svenskar. Fika är mycket mer än bara en kaffe och en kaka, det är ett sätt att umgås. Många gillar att baka och bjuda sina nära och kära på fika medan andra föredrar att gå på café för att fika med vännerna. Om du gillar att baka ska du kolla in dintarta.se där du kan beställa olika saker till dina bakverk. Du kan beställa marsipanlock, dekorationsverktyg, pennor med karamellfärg och marsipan. Om du inte orkar baka kan du även beställa en tårta där. Tårta kan du även äta på café men det som de allra flesta väljer när det fikar på café är semla eller Budapestbakelse. Många ser det som lyx att gå till ett café och beställa in en god bakelse.

Att fika på café är ett sätt att umgås

Att ta en fika på café är sedan urminnes tider ett sätt att pausa och få andrum men också ett sätt att umgås med andra människor. Att pausa och varva ner är nästan viktigare än någonsin. Generellt är samhället väldigt stressat och digitaliserat. Folk behöver stressa ner och återhämta sig. Det är nog just den där sociala stunden och nedvarvningen som gör fika så speciellt. Det är på fikadejten med kompisen de förtroliga samtalen sker. Fikapauser ska inte heller underskattas på arbetsplatser där arbetskollegor kan lära känna varandra och barriärer kan brytas. Fika kan ses som vardagslyx som för samman människor.

Fikapauser minskar risken för utmattning

Fikapauser infördes på arbetsplatser för att få ett avbrott i arbetet. Det var ett sätt att ge medarbetarna en paus och tid till nödvändig återhämtning. Att ta fikapauser under en dag har visat sig minska risken för utmattning. Fikapausen gör oftast medarbetaren piggare och mer effektiv. För en arbetsgivare är det värt att ge bort 15 minuter eftersom det kommer igen senare.

Sverige har en stark fikakultur

Den starka fikakulturen har lett till att olika bakverk har blivit tillägnade en egen dag. Det finns exempelvis numer kanelbullens dag och chokladbollens dag. Det ger svenskar ännu en anledning att ta en kopp kaffe och njuta av en godsak. En typisk svensk fika är ändå en kaffe och en kanelbulle, Napoleonbakelse, en tårtbit eller en chokladboll. Svenskar tar gärna varje tillfälle som finns till att fika. Oftast är fika en stor del av de svenska högtiderna. På ett eller annat sätt är fika alltid med på ett hörn. På jul fikas och bakas det i en hel månad. Födelsedagar kretsar kring födelsedagsfikat. På bröllop, dop och begravningar spelar också fikat en stor roll.

kalle