Caféernas historia i Sverige

Last modified date

Caféer är något som det kryllar av i Sverige idag och finns nästan på alla orter runt om i hela landet. Men det har de inte alltid gjort.

Det var i början på 1700-talet som det allra första caféet öppnades i Sverige. Det är tack vare att kaffet började att importeras hit upp i slutet på 1600-talet som efterfrågan på kaffet ökade.Det allra första kaffehuset i Sverige öppnades någonstans i Stockholm i början på 1700-talet.

Det finns inte dokumenterat exakt var det var men om vi går lite framåt i tiden finns ett av Sveriges första caféer i gamla stan. I lokalerna hade det tidigare funnits ett värdshus, men år 1785 öppnades där ett café som än idag är i drift och heter Sundbergs konditori.

På 1800-talet blev de svenska caféerna allt mer populära i och med att man på dessa ställen, som då kallades för schweizerier, serverade alkohol och kaffe. Namnet kommer från att invandrare från Schweiz tog med sig bakverk och kaffe och öppnade liknande verksamheter som fanns i Schweiz.

Men det ord du kanske känner igen mer som en synonym till café är konditori som kom från tyskans Konditorei som också kom på 1800-talet.

Det dröjde ytterligare ungefär 100 år tills att caféer började att etablera sig allt mer runt om i Sverige och det var nu som vår fikakultur började att ta fart på riktigt. Det var också i början på 1900-talet som några av Sveriges största caféer grundades. Till exempel Vete-Katten i Stockholm, Fahlmans konditori i Helsingborg och Bergs konditori i Vetlanda som alla öppnade någonstans mellan 1914 och 1928. De är fortfarande i drift och är än idag populära caféer bland besökare.

Men något som gör att Sverige skiljer sig från resten av världen när det kommer till caféer är att de är lika vanliga i småstäder som i större städer. I början på 1900-talet var caféer något som det fanns mest av i större städer i Europa. Men här i Sverige har caféer alltid varit en viktig samlingspunkt oavsett storleken på orten.

För kvinnor blev caféer extra viktiga. Det var med uppkomsten av caféer som kvinnor fick ett ställe att samlas för att umgås och diskutera. På andra ställen i Europa var caféer främst mansdominerade.

ivadmin